Direct naar de inhoud.

Landgoederen

In het landelijk gebied van Haren lagen al in de 16e eeuw borgen en landgoederen, zoals de Mickelhorst, Hemmen/Warmolts en de Emdaborg. Deze zijn verdwenen, maar Huis te Glimmen (16e eeuw) heeft de tand des tijds doorstaan. Voorveld (1778) bestaat nog als locatie maar de oorspronkelijke bebouwing is verdwenen.

Landgoederen laten zien hoe landschappelijke aanleg, natuur, landbouw en recreatie kunnen samengaan. Zij zijn nog altijd zeer geliefd om te wandelen en fietsen in een groene en ontspannende omgeving.

Het is dan ook verheugend dat met particuliere inspanning en subsidie nieuwe landgoederen worden ontwikkeld. Een aansprekend voorbeeld is het 53 ha grote landgoed Blanckenborch in de Besloten Venen/Westerlanden van Wicoja Buist. De limousin koeien van Buist begrazen de tot natuur omgevormde Besloten Venen en Westerlanden.

Ook kleinere initiatieven, zoals De Leemgaard in Onnen, kunnen bijdragen aan een duurzame en veelzijdige inrichting van het landelijk gebied. De Leemgaard is een boerderij uit begin vorige eeuw, omgeven door vijf hectare natuurterrein bestaande uit duurzame beheerde bossen, struweel, poelen, hagen en singels.

Beide landgoederen vormen ecologische verbindingszones tussen natuurgebieden en de landbouwgebieden in de omgeving. Door rankschikking onder de Natuurschoonwet genieten eigenaren fiscale voordelen om hun landgoed gemakkelijker in stand te houden. Er zijn in het landelijkgebied van Haren meer terreinen die hiervoor in aanmerking komen. Zolang de voorwaarden van de Natuurschoonwet daarbij in acht worden genomen kunnen nieuwe landgoederen een verrijking zijn van het landelijk gebied.